klima village

Παραδοσιακό

σύρμα

Klima milos

Χωριό Κλήµα

Σπίτια των ψαράδων

Syrma klima

Σύρματα Μήλου

Παραθαλάσσια

Χωριό Κλήμα

Turquoise

Παραθαλάσσιο παραδοσιακό ψαροχώρι

Η ιστορία του χωριού με τα παραδοσιακά σύρματα πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο, καθώς αυτό ήταν το λιμάνι κατά τη διάρκεια της κλασικής και της ρωμαϊκής εποχής.  Στο λόφο δυτικά, πάνω από το Κλήμα βρίσκεται το ρωμαϊκό θέατρο, ενώ σε ένα χωράφι κοντά βρέθηκε το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Όλος ο λόφος περιλαμβάνει επίσης τις κατακόμβες και το αρχαίο θέατρο.

Το Χωριό Κλήμα, όπως περίπου τον γνωρίζουμε σήμερα, άρχισε να δημιουργείται γύρω στη δεκαετία του 1920, όπως αποδεικνύεται από φωτογραφίες της εποχής. Κάποιοι κάτοικοι από τα κοντινά χωριά Τρυπητή και Πλάκα, που είχαν ως κύριο επάγγελμα την αλιεία, έχτισαν μικρά μονώροφα σπίτια για να κρατούν τις βάρκες τους ασφαλείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα (λεμβοστάσια), ενώ το καλοκαίρι πήγαιναν με τις οικογένειές τους.

Από την δεκαετία του 1950 προστέθηκε και ο επάνω όροφος, ο οποίος χρησίμευσε ως εξοχική κατοικία για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Χωριό Κλήμα: Το ρομαντικό ψαροχώρι της Μήλου

Ο λόγος για τον οποίο το Κλήμα έγινε δημοφιλές στη σύγχρονη εποχή είναι τα περίφημα σπίτια με βάρκες, γνωστά ως “σύρματα“, τα παλιά παραδοσιακά σπίτια δύο επιπέδων που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι ψαράδες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.
Το ισόγειο χρησιμοποιείται ως αποθήκη για βάρκες και ο πρώτος όροφος ως κατοικία. Το πιο ιδιαίτερο σε αυτά τα σπίτια είναι η τοποθέτησή τους διπλά στη θάλασσα και οι ξύλινες πόρτες και τα παράθυρα που είναι βαμμένα σε έντονα χρώματα.

Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά έχουν ανακαινιστεί και χρησιμοποιούνται ως καταλύματα-στούντιο για τους τουρίστες.
Η μικρή χωρητικότητά τους σε συνδυασμό με τη ρομαντική ατμόσφαιρα του χωριού τα καθιστά ιδανική επιλογή για ζευγάρια.

Το εκπληκτικό Αρχαίο Θέατρο της Μήλου

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στην Τρυπητή, την περιοχή όπου εκτείνεται η αρχαία πόλη της Μήλου και είναι εν μέρει ανασκαμμένη.

Η φυσική κλίση της περιοχής χρησιμοποιήθηκε για τη διαμόρφωσή του, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό πεταλοειδές σχήμα των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί οι επτά βαθμίδες και 9 σειρές καθισμάτων από λευκό μάρμαρο. Κάθε σειρά έχει τέσσερα έως πέντε καθίσματα.

Αφροδίτη της Μήλου
Η ανακάλυψη ενός αριστουργήματος

Το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου
στο Παρίσι ανακαλύφθηκε πάνω από Χωριό Κλήμα το 1820.

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα και ένα από τα πιο διάσημα έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής.
Αρχικά αποδόθηκε στον γλύπτη Πραξιτέλη, αλλά με βάση μια επιγραφή που βρισκόταν στην πλίνθο του, το άγαλμα θεωρείται πλέον έργο του Αλέξανδρου της Αντιόχειας.

Η Ελληνίδα θεά του έρωτα

Το άγαλμα δημιουργήθηκε μεταξύ 130 και 100 π.Χ. και απεικονίζει την Αφροδίτη, την ελληνική θεά του έρωτα και της ομορφιάς, αν και ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη θεά της θάλασσας Αμφιτρίτη, που λατρεύεται στη Μήλο.

Πρόκειται για μαρμάρινο γλυπτό, ελαφρώς μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος, ύψους 203 εκατοστών. Μέρος ενός βραχίονα και το αρχικό βάθρο χάθηκαν μετά την ανακάλυψη του αγάλματος. Σήμερα εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Το άγαλμα πήρε το όνομά του από το ρωμαϊκό όνομα της Αφροδίτης, Venus, και από το ελληνικό νησί της Μήλου, όπου ανακαλύφθηκε.

Boathouse Turquoise στούντιο με θέα τη θάλασσα

Χωριό Κλήμα

Turquoise στούντιο
Χωριό Κλήμα

84800
Κυκλάδες Μήλος

Τηλέφωνο:
6940 227231

Email:
info@boat-house.gr

Klima Boathouse

Facebook

Instagram

preloader image